keskiviikko 7. joulukuuta 2011

Episodi 4: Metropolis (2001)

Metropolis on scifi anime-elokuva, joka perustuu löyhästi Osamu Tezukan samannimiseen manga-sarjakuvaan.

Metropoliksen kaupunkivaltiossa pohjakerroksessa asuvat robotit ja yläkerroksissa ihmiset. Työttömiksi jääneet ihmiset syyttävät robotteja töidensä varastamisesta ja viemäreissä kapinalliset suunnittelevat vallankumousta ruhtinas Rediä ja robotteja vastaan. Red on rakennuttanut kaupunkiin valtavan tornin, Zigguratin, jonka tarkoituksena on levittää ihmisten valtaa robottien avulla yhä pitemmälle galaksiin. Zigguratia ohjaamaan hän teetättää tohtori Laughtonilla robotin, joka on tarkka kopio Redin kuolleesta tyttärestä, Timasta.

Redin ottopoika, Rock, ei voi sietää ajatusta robottitytöstä ohjaamassa isälleen kuuluvaa Zigguratia, joten hän tuhoaa Tohtori Laughtonin laboratorion ennen kuin Tima on valmis. Tima selviää palosta Kenichi Banin avulla ja nuoret pakenevat Rockia viemäreihin. Siellä Kenichi opettaa lapsentasolle jääneen Timan puhumaan ja ensimmäinen asia, jonka Tima oppii, on kysymys: Kuka minä olen? Tämä kysymys nousee lopulta ratkaisevaksi asiaksi Metropoliksen kohtalon kannalta.

Elokuvassa tapahtuu paljon. Sen teemoja ovat ihmisen ja koneen suhde, valtapeli, perhesuhteet sekä inhimillisyys, jota osoittavat niin ihmiset kuin koneetkin. Välillä koneet enemmän kuin ihmiset.

Miinusta voisi antaa vain puutteellisesta käännöksestä. Välillä repliikkejä jäi kääntämättä, mutta ei juonen kannalta olennaisimpia. Elokuva vaatii myös todella seuraamista. Se ei välttämättä sovi perjantai-illan viihteeksi. Juonelle tärkeät asiat selitetään vain kerran ja itsekin jouduin välillä muistelemaan alussa selitettyjä asioita netin avustuksella.

Piirretystä ulkomuodostaan huolimatta ei ole kyseessä lastenelokuva. Vaikka väkivaltakohtaukset eivät ole kovin sotkuisia, aseet laulavat hyvinkin usein. Lieneekö se sitten ok jos kohteena ovat enimmäkseen robotit? Itse hiukan ihmettelen DVD-julkaisun K11 merkintää.

Metropoliksessa on oma erityinen tunnelmansa, joka syntyy yksityiskohtaisista taustoista, jazzahtavasta musiikista ja tyylikkäistä kohtauksista. Taustalla esiintyvä kaupunkimaisema sekä rakennusten sisätilat ovat hyvin yksityiskohtaisia ja esimerkiksi kohtaus, jossa Tima katselee auringonnousua, on pysäyttävän kaunis. Jo visuaalikarkin vuoksi tätä elokuvaa voisi suositella.

Katsoaksesi tämän elokuvan tarvitset toimivat virtapiirit ja tiedon siitä, kuka olet.

1 kommentti: