keskiviikko 14. joulukuuta 2011

Episodi 6: Musta kissa, Valkoinen kissa



Tämä serbialainen pätkä on elämänmyönteinen komedia ystävyydestä ja rakkaudesta, mustalaisen mustavalkoisella huumorilla ja hyvällä musiikilla twistattuna.

Matko on kömpelö huijari, joka asustelee poikansa kanssa Tonava-joen varrella, Serbiassa. Pojan rakkaus nuoreen Idaan kukoistaa, kunnes Matkolle käy köpelösti ja hän jää velkaa kujeilevalle gangsterille, Dadanille. Dadan tahtoisi kovasti nähdä siskonsa naimisissa, ja koska mustalaisten tapojen mukaan täytyy elää, pian aletaan sopimaan haulikkohäitä nuorten välille. Monien omituisten sattumusten jälkeen sukujen välinen ikiaikainen ystävyys ja kilpakumppanuus kohtaavat jälleen mustalaisten gangsterien, eläimellisyyksien, kuoleman, petoksien ja kaiken sekasotkun keskellä.

Tahdoin tutustuttaa elokuvien ystävät tällä kertaa serbialaisen elokuvan ja ohjaaja, Emir Kusturican, maailmaan. Hänet tunnetaan muutamista vakava-aiheisista entisen Jugoslavian menneisyyttä käsittelevistä elokuvista, sekä mm. amerikkalaisesta Arizona dreams -elokuvasta. Dadanin hahmoa esittävä, Srdjan Todorovic, on myös loistava näyttelijä, joka on seurannut Emirin mukana muutamissa elokuvissa. Muutama vuosi sitten hän otti askeleen kohti hulluutta, tai mitä ikinä, tekemällä jotain aivan muuta. Suljen salaiset kansioni tähän, sillä Informbiro tuli juuri noutamaan minua.

Elokuva vaatii mustalaisen kyynelen ja ennakkoluulottomuuden kipinän.

Traileriin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti