maanantai 9. tammikuuta 2012

Episodi 11: Liikkuva linna

Tämä elokuva on suosikkini Miyazakin ohjaamista elokuvista, tai ainakin niistä, jotka olen nähnyt.

Liikkuvan linnan päähenkilö on Sophie, vaatimaton nuori hatuntekijä. Vanhin sisko jättää perheen hattukaupan kun noita Turhatar kiroaa hänet vanhukseksi. Sophie lähtee etsimään apua kiroukseensa, ja päätyy linnunpelättiä seuratessaan velho Howlin liikkuvaan linnaan. Linnaa pitää liikkeessä tulidemoni Calcifer, ja siinä on ovi joka johtaa moneen paikkaan. Kaikista oudoin asia linnassa on ehkä kuitenkin sen omistaja, turhamainen pelkuri Howl, jonka kerrotaan syövän nuorten neitojen sydämiä, ja olevansa itse sydämetön. Sota on syttynyt, ja kuningas kutsuu kaikki velhot ja noidat auttamaan, mutta Howl ei tahdo mennä. Kaiken tämän keskellä Turhatar etsii Howlia omia tarkoitusperiään varten.

Parasta elokuvassa sanoisin olevan Sophien asenne muodonmuutokseensa. Hän toki aluksi järkyttyy vanhentunutta ulkomuotoaan, mutta pian ryhdistäytyy, ja päättää, ettei tuo tilanne mikään maailmanloppu ole. Sophie jopa toteaa, tosin ei kaiketi aivan tosissaan, että ainakin hänen vaatteidensa tyyli sopii paremmin hänelle kuin ennen.

Sophien muutos vanhuuteen ja sieltä välillä nuoruuttakin kohti on erittäin hienoa katsottavaa, kuten animaatio tässä elokuvassa ylipäätänsä. Erityisesti haluan myös nostaa esille Howlin huoneessa taustalla oleva yksityiskohtien kirjo, jota olisin voinut jäädä tutkimaan pitemmänkin aikaa. Ei kuitenkaan ole niin, että nämä yksityiskohdat häiritsisivät runsaudessaan, vaan ne luovat tunnelmaa, ja niissä silmän on hyvä viipyillä hiljaisempina hetkinä.

Kehotan katsomaan elokuvan alkuperäiskielellä, eli japaniksi. Japanissa ääninäyttely yleisesti ottaen on aivan eri luokkaa kuin Suomessa, ja tämä näkyy Liikkuvan linnankin eri versioissa. Kaikista taidokkain ääninäyttelysuoritus leffassa on Sophieta esittävä Chieko Baisho. Sophien muutokset nuoruudesta vanhuuteen ja takaisin ovat vaikuttavia niin visuaalisesti kuin äänenkin puolesta.

Liikkuva linna perustuu samannimiseen kirjaan, jota myös suosittelen lämpimästi. Katso kuitenkin elokuva ennen kuin luet kirjan, sillä ne ovat hyvin paljolti omat maailmansa. Luulen, että olisin itse ainakin ollut jonkin verran pettynyt elokuvaan, jos olisin lukenut kirjan ensin. Kirjaan kun mahtuu paljon enemmän tavaraa, ja tämä tavara sattuu olemaan hyvin laadukasta.

Tämä elokuva vaatii katsojalta kenties pilvissä liikkuvia linnoja.


Liikkuvan linnan viralliset nettisivut

Pahoittelen päivityksen myöhästymistä nettiyhteyden puuttumisen takia.

1 kommentti: